main text

Aktualno

5. TERMIN 23.7.-27.7.2018

5. TERMIN : ČEBELE

Juhuuu, spet smo tu!

Javljamo se s 5., bzz bzzz bzzz – čebeljega tedna! Ja, ta teden se posvečamo svetovnemu dnevu čebelarstva.

Ponedeljek smo začeli s čebelicami iz kartona, ki stojijo (letijo) na palčkah. V sredo pa smo zanje naredili domovanje :) Po skupinah smo pobarvali posamezne škatle, ki smo jih potem skupaj sestavili v en veliiiiik čebelnjak. Vsak panj v čebelnjaku je imel drugačno ime. Skupine so bile izvirne, da si sploh misliti ne morete 😉 imeli smo: panj Travnik s čebelami, Čebelje sanje, Čebelji rov, pa Slovenska čebela, Mavrična čebela, Čebelji panj, Čebelja družba, Medena škatla ter Sadna čebela.

Za izvirnost smo bili še kako nagrajeni, dobili smo bonbone mmmmm :) V torek smo se čebelicam posvetili z izdelovanjem panjskih končnic, v sredo pa nas je obiskal sam čebelar! Ja, vse o čemer smo se pogovarjali, in še kaj, smo slišali iz prve roke od čebelarja gospoda Tomaža Stramšaka.

Zelo natančno in slikovito nam je predstavil toliko zanimivosti, da kar in kar nismo nehali spraševati :) najlepša hvala Tomaž, toliko o čebelah nam še internet ne pove! Poskusili smo različne vrste medu, videli čebelarsko obleko, pa primerek sršena, joooj kako je ogromen! Čebelica je prava punčka proti sršenu :) Izvedeli smo tudi, kako ravnati, če nas čebela piči, pa česa ne mara – sedaj vemo, da jim ne smemo preveč dišati po kakšnem parfumu in kremi.

V sončnem vremenu pa ne letijo le čebele, leteli smo tudi mi. Kam? Ja na bazen! V torek in sredo smo se torej čofotaje hladili :) V ponedeljek je bilo vreme kot nalašč za obisk Keršmančevega parka, v torek pa smo imeli po kosilu čebeljo plesno delavnico in nogomet.

Kaj pa v četrtek in petek? Nekam gremo, nekam, kamor bi šli sigurno tudi vi, hihi 😛 h čebelarju na obisk v čebelnjak! Podkovani z znanjem ulovljenem v sredo bomo še lažje spremljali dogajanje tam :) Jutri, v četrtek pa bomo poskrbeli še za druge žuželke, da se ne bodo počutile zapostavljene. Naredili bomo pravi žuželji hotel :) da bodo imele zavetje pred dežjem in plenilci.

V petek pa torej na obisk in ogled ČEBELNJAKA :) bzzzz... Odleteli bomo točno ob 9h..bzzz.., zato vas prosimo, da v šolo tokrat obvezno pridete 8:45. Če vemo, da smo alergični na pike čebel, se s čim namažemo in nujno opozorimo mentorico!!! Hvala za razumevanje :)

P.S. Naša HUMANITARNA STOJNICA se pridno polni z izdelkami :) zahvaljujemo se za vsak cekin ki ga podarite v dobrodelne namene:) HVALA Ampak tudi na PRDEČ KRIŽ nismo pozabili tako, da lahko še vedno prineste obleke,igrače, šolske potrebščine,…itd.

Čav čav do naslednjič! Bzzzz

Ekipa PVK

ČETRTEK IN PETEK

Živjo!

 

Kje smo ostali? A, pri čebelicah :) Ja, kot smo omenili, v četrek smo se lotili žuželčjega hotela. Zdelo se nam je namreč prav, da poskrbimo še za ostale male živalice, ne le za pridne čebele :) Velik lesen okvir smo po skupinah s skupnimi močmi napolnili z: lesenimi kosi polnimi luknjic, s tulci polnimi listja, pa take, ki so bili polni vejic, potem s kartonskimi trakci, s kamenjčki in podobnim. Seveda našemu hotelu ne manjka niti streha, ki ga varuje dežjem, ter napis, ki pravi: hotel 5 zvezdic – Gozdotel :) zakaj? Ker je sestavljen iz vsega, kar dobimo v gozdu. Postavili smo ga na igrišče za šolo, vabljeni na ogled! Prvi prebivalci so že naseljeni 😉 in moramo reči, da so videti ZELOOO ZADOVOLJNI 😛 Da pa se ne samo čebelice sladkajo smo se tudi mi , kajti praznovali smo tudi rojstni dannn:) sladkali pa smo se sladkimi lizikami 😛 njamiii..To pa še ni vse tudi MEDENO MALICO smo imeli:) Mogoče veste kaj je to? AHA…to je kruh, med, maslo ,mleko in seveda košček jabolka:)

 
V petek pa že sigurno veste, kaj smo počeli. Tako veliko smo govorili o tem :) H čebelarjem smo odšli pogledat najlepši ČEBENJAK! Jaaaa, peš do Oševka, kjer so nas nestrpno čakali prijazni prijatelji čebel: sestri Silva in Marinka, gospa Olga ter predsednik Čebelarskega društva Kamnik Štefan Virjent. Najlepša hvala za prijazen sprejem in pogostitev ter za vse informacije, ki jih bomo sedaj pridno pripovedovali naprej. O samem čebelarjenju smo poslušali že v sredo, zato smo bili tokrat presenčeni nad vsem, kar smo izvedeli o življenju čebele. Še in še sta gospe Silva in Marinka znali povedati o tem, kako se čebelica rodi, pa kako odrašča … ali ste vedeli, da mala čebelica ni kar takoj nabiralka? Najprej je čistilka, pa negovalka bubic, šele kasneje napreduje in postane nabiralka. Videli smo seveda tudi težko pričakovani čebelnjak, uuuf …. kako so čebelice glasne, ko so vse na kupu! In tega tudi sigurno niste vedeli: Čebela ima kar 5 oči in 600 leč, 4 krila, 6 nog, in še nekaj – jeseni čebelice trote pomečejo ven iz panja, ker bi jim drugače vse pojedli! JUHUU … koliko stvari smo se naučlili :) HVALA za vse poučne informacije :)

 
V petek smo izdelovali še cofke, da smo malo napolnili našo dobrodelno tržnico, seveda pa smo na oba vroča dneva obiskali tudi bazen, da smo se malo ohladili :) si mislite, ta teden smo bazen izpustili le 1x, ha! Sonce je bilo ta teden radodarno :)

 
Kaj pa naslednji teden? Hmm … povemo vam lahko, da boste po naslednjem tednu z nami zelo varni … Znanje prve pomoči pride vedno prav 😉 wiwuwiwuwiwu……že veste kaj bo..uhh to bo pestro:)

 

 

Mi komaj čakamo, se vidimooooo!

 

 

Ekipa PVK

Pojdi na termin:

1110987654321