main text

Aktualno

4. TERMIN 20.7.-24.7.2020

4. TERMIN : JEZIKI SVETA

 

Živijo, :)

 

Vau, že 4. teden je za nami. Tema so bili JEZIKI SVETA, različni jeziki, ki so jih uporabljali v preteklosti in jih uporabljamo sedaj.

 

Hitro smo ugotovili, da jih vsak pozna več. Da pa nismo govorili le o španščini, nemščini, angleščini, smo temo razširili tudi na druga možna sredstva komunikacije. Poglobili smo se v hieroglife in ustvarili svoje nove besede oz. smo izpisali svoja imena z egipčanskimi slikami. Posebej pa je bil zanimiv znakovni jezik, o katerem nas je poučila vodja varstva Gordana. Znakovni jezik uporabljajo gluhi in naglušni pa seveda kup ljudi, ki so z njimi povezani. Večina znakov se kaže s prsti in rokami. Na začetku smo morali kar vaditi potem pa je postalo enostavno in zabavno. Kazanje z rokami oz. “kretanje” so uporabljali že v pradavnini. Obstaja mednarodni znaki z rokami, vendar ima slovenščina tudi svoje posebne znake.

 

Zelo zanimiv je bil tudi obisk ga. Nadje, ki je učiteljica nemščine na jezikovni šoli ITA s Kamnika. Učili smo se šteti, računati, imena barv, peti skozi igro in ples, seveda v nemščini.  Ein, zwei, polizei, … Hvala za obisk, res smo se zabavali. Spoznali pa smo tudi pantomimo. Tekmovali smo v mimiki, iskanju besede, ki je ne smeš povedati na glas, ampak kazati z rokami in telesom. Pa vi pokažite delfina na suhem (lahko se uležeš na tla in plavaš delfina), pokazati “slovar” pa res ni šlo:) Teden smo zaključili z iskanjem skrivnega gesla. Preko opravljanja nalog, ki so bile zapisane v skrivnem jeziku, smo se prebili do gesla, ki je kazal pot do zaklada. No, pa smo ustvarili svoj skrivni jezik.

 

V tem tednu smo se tudi posvetili gibanju na prostem. Postavili smo poligon za skiroje in rolerje, ki je imel kopico nalog in igrali med dvema ognjema z mentorji. Seveda smo čofotali v bazenu in pridno hodili v zelene predele Kamnika. Posvetili smo se tudi recikliranju – obnovili smo star namizni nogomet. Izdelali smo novo igralno ploščo, jo označili s črtami ter popravili ročke in namestili figure. Seveda smo na koncu morali organizirati turnir v ročnem nogometu. Finale še ni bil odigran, saj je bilo preveč dvobojev izenačenih. Bomo pa naslednji termin dobili zmagovalca (ali pa ne:), važno je, da se zabavamo.

 

Naslednji teden bo spet zanimiva tema, kaj bo pa izvemo v ponedeljek na varstvu.

 

 

Aja pa da ne pozabimo povedati  da nas najdete tudi na facebook strani :

https://www.facebook.com/pocitniskovarstvoKamnik/

Zato klik, klik na stran, da vidi kakšne vrgolije nam gredo po glavi :) HVALA

 

 

ČIO, BYE, TCHAU

 

PVK

 

 

 

 

 

 

 

Pojdi na termin:

87654321